Srpsko komunikolosko drustvo Serbian communication society

Koncepcija reforme Interneta

Prema koncepciji SAD, reforma Interneta i povratak političke kontrole zahtevali bi uspostavljanje globalnog konsenzusa tj. formiranje svetskog regulatornog tela. To bi bio Forum za upravljlanje Internetom (Internet Governance Forum).Reforma bi obuhvatila tre glavne komponente: Celovitost nasiprot fragmentaciji Interneta, Slobudu i bezbednost Interneta.
U pokretanju reforme Interneta ističe se sloboda Interneta kao fundamemt za Internet 21. veka kao ljudsko pravo nasuprot rastućim pretnjama slobodi i integritetu globalne mreže. U projekciji vlade SAD, tvorca Insterneta i pokretača reforme, navodi se konstatacija da su se u Internetu manifestovale obe osobine: dobra i loša, odnosno da se Internet postavio i za jedno i za drugo tj. razvio potencijale  za ljudsku ekspresiju i represiju. Posebno događaji u arapskim zemljama, navodi se u projekciji reforme,naveli su neke zemlje na uvođenje nacionalnih i internacionalnih restrikcija koje bi "osakatile" (would cripple) održavanje ljudskih prava. Te zemlje upotrebljavaju termine "sigurnost informacija" (information security), i "internet menadžment" (internet management) u pokušaju da ozakone  represije. Ali "Mi moramo štititi slobodan protok informacija i integritet Interneta".




Internet kontinuirano deluje prema sopstvenoj dinamici, prema potrebama korisnika i prema tehnološkim zakonitostima. Zbog toga su SAD - tvorac Interneta pokrenule inicijativu za reformu Interneta da bi se povratila izgubljena kontrola te globalne mreže.Uvid u tehnološku strukturu pokazuje da se Internet u velikoj, a možda u punoj meri potpuno osamostalio i postao imun na spoljne intervencije.
Posebno Mobilni internet pjavljuje se prema fizičkom prostoru kao paralelni sajberprostor koji, prema sopstvenim tehnološkim zakonitostima obuhvata mnoge domene fizičkog sveta. Posebno kao komunikacioni sajberprostor, Mobilni internet sigurnim koracima izlazi iz suvereniteta država i prelazi u individualni komunikativni suverenitet. Vilijam Gibson (William Gibson) u romanu Neoramancer (nije preveden na Srpskii aktivira sajberprostor (Cyberspace), u kome je označio pojedinca sa njegovim komunikativniim suverenitetim kao uglednu (personality) i besmrtnu (imortality) ličnost. Takav razvoj događaja naveo je SAD da pokrene inicijativu za reformu Interneta kako bi države povratile kontrolu ove globalne mreže.Naročito događaji, koji su usledili 2011. godine (WkiLeaks, Arapsko proleće i drugi, predstavljaju izazov za strukture političke moći i motivator za pokretanje reforme Interneta.